Software en code

Voor je onderzoek, bedrijfsvoering, of project wil je computercode hergebruiken. Of je hebt zelf iets geprogrammeerd dat je wilt beschermen of delen. Deze vuistregels geven uitleg over de belangrijkste aspecten rondom auteursrecht waar je rekening mee moet houden bij software en code.

Auteursrechtelijke bescherming

Het zal veel mensen niet verrassen dat computerprogramma’s ook auteursrechtelijk beschermd zijn. Hoewel talloze software gratis online beschikbaar is, moet je vaak betalen voor programma’s en wordt het ongewenst verspreiden ervan gezien als digitale piraterij.

Software wordt echter niet standaard door het auteursrecht beschermd. Ook hier geldt de ‘oorspronkelijkheidstoets’; de software moet een eigen, oorspronkelijk karakter hebben en het stempel van de maker dragen. Wanneer je bijvoorbeeld een herbruikbaar stukje computercode van een website overneemt en er één regel in verandert, ben je niet opeens de auteursrechthebbende.

Het onderliggende idee van het programma is ook niet auteursrechtelijk beschermd. De broncode is dat vaak wel. Dat betekent dat je zonder toestemming van de auteursrechthebbende de broncode niet mag verspreiden of hergebruiken. Mits je op legale wijze aan de broncode bent gekomen is persoonlijk gebruik wel toegestaan.

Het kan dat je werkgever de auteursrechthebbende is op software of code die jij geschreven hebt, op basis van het werkgeversauteursrecht (Art. 7 Aw). Dit kan het geval zijn wanneer je het programma t.b.v. je werk hebt geschreven, zelfs als het buiten werktijd is gemaakt.

 

Software nabouwen

Een vernuftige programmeur kan op basis van de functionaliteit van software kiezen voor reverse engineering, d.w.z. systematisch de precieze werking van een programma achterhalen zonder de code te bekijken. Artikel 6 van de Softwarerichtlijn en artikel 45m van de Auteurswet bepalen dat dit niet illegaal is, mits het bedoeld is om te interoperabiliteit tot stand te brengen met andere computerprogramma’s. Zie ook: https://penrose.law/slim-software-nabouwen-juridisch-toegestaan

 

Syntax

Hoewel er niet vaak auteursrecht kan worden geclaimd over primaire data (ruwe metingen, feiten), is de manier waarop de data weergegeven of geanalyseerd worden vaak wel een uniek werk waarop auteursrecht rust. Dit kan gelden voor een statistische analyse, een codeerschema voor kwalitatieve bronnen, code die een figuur genereert en het figuur zelf. De unieke stempel blijft ook hier belangrijk om van auteursrecht te kunnen spreken. In veel gevallen is het waardevol om code en syntax ook beschikbaar te stellen, als onderdeel van een gepubliceerde studie bijvoorbeeld. 

 

Licenties

Hoewel Creative Commons-licenties populair zijn voor het herbruikbaar stellen van materialen, wordt voor software aangeraden te kiezen uit een verscheidenheid aan bestaande softwarelicenties. Hierdoor is veel (computer)code openbaar toegankelijk en bruikbaar, bijvoorbeeld via platforms als GitHub. Belangrijk om te weten is dat niet alle licenties compatibel met elkaar zijn. Wanneer je andermans code gebruikt in jouw werk, of ernaast verwijst, zal je rekening moeten houden met de (verschillende) licenties die eraan verbonden zijn. Op Wikipedia vind je een handig overzicht om veelgebruikte licenties te vergelijken. Een term die je ook daar tegenkomt is copyleft. Dit is het principe dat de software of code vrij te gebruiken is onder voorwaarde dat ook nieuwe werken die ermee gemaakt worden dezelfde licentie krijgen (vergelijkbaar met CC BY-SA).

Je kunt je software ook patenteren, of er commerciële belangen mee hebben. Dit hoeft open source niet in de weg te staan. Neem contact op met je eigen AIP of bedrijfsjuristen om hier meer over te weten te komen. Mogelijk heeft je instelling hier beleid over (voorbeeld TUDelft).

 

Vragen? 

Heb je naar aanleiding van deze vuistregels nog vragen? Neem dan contact op met een van de medewerkers van het Auteursrechten informatiepunt (AIP) van je instelling.

 

[Laatst gewijzigd: juli 2021]

Vuistregels
Vuistregels software en code
Downloaden Nederlands, Bestandsextensie: PDF (Bestandsgrootte: 44 KB)