Acknowledge sources

Whenever you use somebody else's work you have to give credit to the original author. There are several ways of doing this. The most common citation style in the Netherlands are the APA guidelines. On this page, we explain more about how to acknowledge sources using APA.

Voorzijde APA richtlijnen Nederlandse & Duitse versie
PDF
De APA-richtlijnen uitgelegd
Download Dutch, File extension: PDF (File size: 354 KB)
PDF
Erläuterung der APA-richtlinien
Download Not applicable, File extension: PDF (File size: 562 KB)

Wil je de digitale versie op ‘De APA-richtlijnen uitgelegd’ op je eigen website of die van de onderwijsinstelling plaatsen? Wij geven de voorkeur aan linken om een beter inzicht te krijgen in het aantal downloads.

De APA-richtlijnen uitgelegd is samengesteld door negen informatiespecialisten van zeven hogescholen in samenwerking met SURF en het Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken (SHB), met toestemming van de American Psychological Association (APA).

De publicaties zijn via deze website gratis te downloaden. De Nederlandstalige papieren versie van de APA-richtlijnen in een ringband is te bestellen via Studystore (Nederland) en Studieshop (België).

  • Prijs ringband (Nederlandse versie): € 3,95
  • ISBN 978-90-72482-20-4 (Nederlandse versie, ringband)
  • ISBN 978-90-72482-21-1 (Nederlandse versie, e-book)
  • ISBN 978-90-72482-22-8 (Duitse versie, e-book)

 

APA 7
The Publication Manual of the American Psychological Association, Seventh Edition is the official source for APA Style. There are some changes relative to the sixth edition from 2009. The Dutch manual De APA-richtlijnen uitgelegd is based on the sixth edition. A third and new edition of this manual will be published on Auteursrechten.nl by the Werkgroep APA in the course of 2021.

PDF
De APA-richtlijnen uitgelegd – verschillen 2e en 3e editie
Download Dutch, File extension: PDF (File size: 62 KB)

 

Veelgestelde vragen over de 2e editie van de APA-richtlijnen uitgelegd:
 

Komt er ook een Engelstalige versie van ‘De APA-richtlijnen uitgelegd’?
Voor de Engelstalige versie heeft de werkgroep geen toestemming gekregen van de APA. Tilburg University heeft de Engelstalige Citing Sources According to APA Guidelines gemaakt.

In ‘De APA-richtlijnen uitgelegd’ staat dat de publicatie niet geautoriseerd is door The American Psychological Association, wat houdt dit in?
Vooraf aan de publicatie heeft de Werkgroep APA toestemming gevraagd aan The American Psychological Association voor het maken van een Nederlandstalige handleiding gericht op bronvermelding. Deze toestemming heeft de werkgroep gekregen met het verzoek in twee talen op te nemen dat het om een niet geautoriseerde publicatie gaat. Een geautoriseerde publicatie was alleen mogelijk geweest wanneer het een letterlijke vertaling zou betreffen van de officiële Publication Manual of the American Psychological Association, maar dit was niet het doel van de meer op de praktijk gerichte handleiding die de Werkgroep APA voor ogen had. Er is wel meerdere keren contact geweest met de APA Style experts bij het samenstellen van de handleiding.

Mag ik de digitale versie op ‘De APA-richtlijnen uitgelegd’ op mijn eigen website of de site van mijn onderwijsinstelling plaatsen?
Dat mag, maar wij geven de voorkeur aan linken om een beter inzicht te krijgen in het aantal downloads. Bovendien is dan zeker dat, bij eventuele herziening, naar de meest recente versie wordt verwezen.

Waar kan ik als boekhandel een papieren versie van ‘De APA-richtlijnen uitgelegd’ bestellen en is er een boekhandelskorting?
De ringband is alleen te koop via Studystore. Vanwege de lage prijs is er geen boekhandelskorting.

Ik heb een suggestie, voorstel of opmerking naar aanleiding van ‘De APA-richtlijnen uitgelegd’, waar kan ik deze achterlaten?
Bij voorkeur per e-mail naar auteursrechten@surfmarket.nl. Afhankelijk van de vraag kan uiteraard ook de informatiespecialist van de eigen opleiding of hogeschool benaderd worden.