Bronnen vermelden

Op deze pagina vind je naast praktische handleidingen en vragen & antwoorden over deze citeerstijl ook de gratis download van het boekje De APA-richtlijnen uitgelegd, een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs.

LET OP: deze publicatie is gebaseerd op APA6. De herziene publicatie gebaseerd op APA7 zal in juni 2021 verschijnen.

PDF
De APA-richtlijnen uitgelegd
Downloaden Nederlands, Bestandsextensie: PDF (Bestandsgrootte: 354 KB)
Voorzijde 1e editie APA NL
PDF
Erläuterung der APA-richtlinien
Downloaden Niet van toepassing, Bestandsextensie: PDF (Bestandsgrootte: 562 KB)
Voorzijde 1e editie APA DE

Bij het gebruik van het werk van anderen, is een correcte bronvermelding verplicht. De bronvermelding kan middels verschillende referentiestijlen uitgevoerd worden. Elke stijl geeft je een mogelijkheid je bronnen op een juiste manier te vermelden. De meest gebruikte referentiestijl in Nederland is de APA-stijl.

Wil je de digitale versie op ‘De APA-richtlijnen uitgelegd’ op je eigen website of die van de onderwijsinstelling plaatsen? Wij geven de voorkeur aan linken om een beter inzicht te krijgen in het aantal downloads.

De APA-richtlijnen uitgelegd is samengesteld door negen informatiespecialisten van zeven hogescholen in samenwerking met SURF en het Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken (SHB), met toestemming van de American Psychological Association (APA).

De publicaties zijn via deze website gratis te downloaden. De Nederlandstalige papieren versie van de APA-richtlijnen in een ringband is te bestellen via Studystore (Nederland) en Studieshop (België).

  • Prijs ringband (Nederlandse versie): € 3,95
  • ISBN 978-90-72482-20-4 (Nederlandse versie, ringband)
  • ISBN 978-90-72482-21-1 (Nederlandse versie, e-book)
  • ISBN 978-90-72482-22-8 (Duitse versie, e-book)

 

Juni 2021: “De APA-richtlijnen uitgelegd: een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs” editie 3

De derde editie van “De APA-richtlijnen uitgelegd: een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs” is gebaseerd op de zevende editie van de “Publication Manual of the American Psychological Association” en zal in juni 2021 verschijnen. Met ingang van het studiejaar 2021/2022 zal deze derde editie toegepast worden in het hoger onderwijs.

De belangrijkste 10 veranderingen die in de nieuwe editie worden opgenomen:

 

2e editie

3e editie

Meerdere auteurs

 

 

1

 

 

 

Tot en met vijf auteurs allemaal in de tekst noemen. Vanaf zes auteurs de eerste naam + et al. en bij tweede en latere verwijzingen vanaf drie auteurs de eerste + et al.

Tot en met twee auteurs in de tekst genoemd. Vanaf drie auteurs alleen de eerste naam gevolgd door et al.
 

2 In de bronnenlijst worden maximaal 8 auteurs vermeld voordat de bronvermelding wordt ingekort. In de bronnenlijst worden maximaal 20 auteurs vermeld voordat de bronvermelding wordt ingekort.

Boek/ebook

 

 

3

Vermelding van zowel plaatsnaam en de naam uitgever. Bij een ebook hoeft geen uitgever te worden vermeld.

De naam van de uitgever wordt vermeld. De plaatsnaam wordt weggelaten. Ook bij een ebook wordt de uitgever vermeld.

4 Woorden als ‘uitgeverij’ worden weggelaten. Bij meerdere uitgevers wordt alleen de eerste naam genoemd. De naam van de uitgever wordt overgenomen zoals die op de titelpagina staat vermeld. Bij meerdere uitgeverijen worden alle namen genoemd.
5 Als de organisatie gelijk is aan de uitgever wordt bij de naam van de uitgever ‘Auteur’ gezet. Als de organisatie gelijk is aan de uitgever komt de naam van de uitgever te vervallen.

Tijdschrift

 

 

6

 

 

DOI mag vermeld worden als doi: of als https://doi.org/
 

DOI wordt vermeld als https://doi.org/

 

7 Het afleveringsnummer wordt alleen genoemd als iedere aflevering van het tijdschrift met pagina 1 begint. Het nummer van de aflevering wordt altijd genoemd.

Website

 

 

8

De naam van de website wordt niet genoemd.

De naam van de website wordt vermeld achter de titel, behalve als auteur/organisatie gelijk is aan naam van de website.

Figuren

 

 

9

Bij een figuur naam en nummer onder de afbeelding.

Bij een figuur naam en nummer boven de afbeelding.

Proefschrift, afstudeeropdracht, stageverslag

 

 

10

 

Plaatsnaam staat achter de naam van de onderwijsinstelling, omschrijving van het document achter de titel tussen ronde haakjes.
 

Plaatsnaam van de onderwijsinstelling komt te vervallen, omschrijving van het document achter de titel tussen vierkante haakjes.

PDF
De APA-richtlijnen uitgelegd – verschillen 2e en 3e editie
Downloaden Nederlands, Bestandsextensie: PDF (Bestandsgrootte: 62 KB)

 

Veelgestelde vragen over de 2e editie van de APA-richtlijnen uitgelegd:
 

Komt er ook een Engelstalige versie van ‘De APA-richtlijnen uitgelegd’?
Voor de Engelstalige versie heeft de werkgroep geen toestemming gekregen van de APA. Tilburg University heeft de Engelstalige Citing Sources According to APA Guidelines gemaakt.

In ‘De APA-richtlijnen uitgelegd’ staat dat de publicatie niet geautoriseerd is door The American Psychological Association, wat houdt dit in?
Vooraf aan de publicatie heeft de Werkgroep APA toestemming gevraagd aan The American Psychological Association voor het maken van een Nederlandstalige handleiding gericht op bronvermelding. Deze toestemming heeft de werkgroep gekregen met het verzoek in twee talen op te nemen dat het om een niet geautoriseerde publicatie gaat. Een geautoriseerde publicatie was alleen mogelijk geweest wanneer het een letterlijke vertaling zou betreffen van de officiële Publication Manual of the American Psychological Association, maar dit was niet het doel van de meer op de praktijk gerichte handleiding die de Werkgroep APA voor ogen had. Er is wel meerdere keren contact geweest met de APA Style experts bij het samenstellen van de handleiding.

Mag ik de digitale versie op ‘De APA-richtlijnen uitgelegd’ op mijn eigen website of de site van mijn onderwijsinstelling plaatsen?
Dat mag, maar wij geven de voorkeur aan linken om een beter inzicht te krijgen in het aantal downloads. Bovendien is dan zeker dat, bij eventuele herziening, naar de meest recente versie wordt verwezen.

Waar kan ik als boekhandel een papieren versie van ‘De APA-richtlijnen uitgelegd’ bestellen en is er een boekhandelskorting?
De ringband is alleen te koop via Studystore. Vanwege de lage prijs is er geen boekhandelskorting.

Ik heb een suggestie, voorstel of opmerking naar aanleiding van ‘De APA-richtlijnen uitgelegd’, waar kan ik deze achterlaten?
Bij voorkeur per e-mail naar auteursrechten@surfmarket.nl. Afhankelijk van de vraag kan uiteraard ook de informatiespecialist van de eigen opleiding of hogeschool benaderd worden.