Bronnen vermelden

De APA-richtlijnen uitgelegd, 3e herziene editie

Op 8 juli is de 3e herziene editie van De APA-richtlijnen uitgelegd: Een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs gepubliceerd. Net als de vorige edities is de publicatie uitgebracht als gratis download en in een ringband.

Er zijn ongeveer 20 herziene en nieuwe APA-richtlijnen (APA7) met betrekking tot bronvermelding. De belangrijkste wijzigingen staan op de website vermeld. Naast uitleg over de richtlijnen worden in deze editie worden dan 100 voorbeelden gegeven en nieuwe onderwerpen behandeld, zoals de opmaak van een verslag.

Net als de vorige edities is de publicatie uitgebracht als gratis download en in een ringband, te koop via Studie Bijdehand en in de HAN CampusStore. De ringband bevat een uitklapbare Verwijswijzer waarmee snel de juiste paragraaf kan worden gevonden en kan tevens als boekenlegger gebruikt worden.

  • ISBN 978-90-72482-23-5 (ringband)
  • ISBN 978-90-72482-24-2 (e-book)

De 3e herziene versie van De APA-richtlijnen uitgelegd, is samengesteld door 11 informatiespecialisten van 10 hogescholen in samenwerking met SURF en het Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken (SHB), met toestemming van de American Psychological Association (APA). 

Verschillen APA6 en APA7

Klik hier voor een overzicht van de 10 belangrijkste wijzingen van de APA-richtlijnen.

Erratum

Ondanks de grote zorg die aan de derde, herziene editie van De APA-richtlijnen uitgelegd is besteed, zijn er toch enkele kleine foutjes over het hoofd gezien. 

APA Verwijswijzer

Veelgestelde vragen over APA

Klik hier voor de antwoorden op de meest gestelde vragen over de APA-richtlijnen.

Referentiestijlen

Bij het gebruik van het werk van anderen, is een correcte bronvermelding verplicht. De bronvermelding kan middels verschillende referentiestijlen uitgevoerd worden. Elke stijl geeft je een mogelijkheid je bronnen op een juiste manier te vermelden. De meest gebruikte referentiestijl in Nederland is de APA-stijl.

Er zijn echter nog meer referentiestijlen in gebruik. Op deze pagina vind je een beknopt overzicht van de meest gebruikte stijlen.

Wil je met een referentiemanager werken conform “De APA-richtlijnen uitgelegd”, 3e herziene editie? Klik op Refworks of Zotero voor een handleiding.

Kennisclips

Een overzicht van kennisclips over APA7 gemaakt door het hoger onderwijs vind je hier.

APA weblogs

APA Style Blog – 7th edition
Officieel blog van de APA Style experts in Amerika dat in oktober 2019 van start is gegaan.

APA Style Blog – 6th edition archive
Archief van het officiële blog de APA Style experts in Amerika. Het beslaat de periode juni 2009 – september 2019.

The APA-Team
Toelichtingen bij veelgestelde vragen over APA door Arjan Doolaar, voorzitter Werkgroep APA, sinds augustus 2014.

APAstaartje
Blog van de HAN University of Applied Sciences, sinds september 2021.

Werkgroep APA

Benieuwd wie er allemaal in de Werkgroep APA zitten? De deelnemers vind je op deze pagina.

Archief

Op zoek naar de 2e editie uit 2018 of de Duitse editie? Neem een kijkje in het Archief.