Bronnen vermelden

Bij het gebruik van het werk van anderen, is een correcte bronvermelding verplicht. De bronvermelding kan middels verschillende referentiestijlen uitgevoerd worden. Elke stijl geeft je een mogelijkheid je bronnen op een juiste manier te vermelden. De meest gebruikte referentiestijl in Nederland is de APA-stijl. Op deze pagina vind je praktische handleidingen en vragen & antwoorden over deze citeerstijl.

APA 7
In oktober 2019 is de zevende editie van Publication manual of the American Psychological Association verschenen. Ten opzichte van de zesde editie uit 2009, waarop de Nederlandse handleiding De APA-richtlijnen uitgelegd is gebaseerd, zijn er diverse wijzigingen met betrekking tot bronvermelding. De Werkgroep APA is deze wijzigingen aan het inventariseren en beoordelen voor de derde editie van De APA-richtlijnen uitgelegd.

Deze herziene versie zal in mei 2021 worden uitgebracht zodat vanaf schooljaar 2021-2022 de vernieuwde richtlijnen in het onderwijs kunnen worden ingezet. Zie voor meer informatie het blogbericht De APA-richtlijnen uitgelegd: 3e editie.

Andere veelgebruikte referentiestijlen

  • AMA-stijl: een nummeriek systeem dat met name veel gebruikt wordt bij medische studies. 
  • IEEE-stijl (Institute of Electrical and Electronics Engineers): een nummeriek systeem dat met name veel gebruikt wordt bij technische studies en is gebaseerd op de Chicago-stijl.
  • Chicago-stijl. De RUG biedt een beknopte beschrijving van deze stijl in het Nederlands.
  • MLA-stijl (Modern Language Association). De RUG biedt een beknopte beschrijving van deze nummerieke stijl in het Nederlands.
  • Harvard-stijl: wordt met name veel gebruikt binnen economische studies. 
  • Leidraad voor juridische auteurs: wordt met name gebruikt bij juridische studies. 
  • Vancouver citatiestijl. De RUG biedt een beknopte beschrijving van deze nummerieke stijl in het Nederlands.